عسل گون چیست؟
عسل گون محصول تغذیه زنبور از گیاه گون است که به دلیل وسیع بودن مناطق تحت پوشش گیاه گون در ایران، یکی از محبوبترین عسلها در ایران است که مورد مصرف خیلی از افراد قرار میگیرد، یکی از ویژگیهای برجسته این نوع عسل ساکارز خیلی پایین آن است، در واقع وقتی زنبور عسل از گیاه گون تغذیه میکند، عسل خروجی مقدار ساکارز خیلی پاینی دارد و همین موضوع موجب شده که این عسل برای افراد دیابتی بسیار مناسب باشد.
اما برخی سوال میکنند که از کجا مشخص میشود که زنبور از چه گیاهانی تغذیه کرده است چرا که زنبور کیلومترها به دور از کندو پرواز میکند تا از شهد گیاهان مختلف استفاده کند.
پاسخ این سوال مشخص است که هیچ کدام از ما نمیدانیم زنبور دقیقا از چه گیاهانی تغذیه میکند، اما وقتی کندوها در منطقهای قرار دارند که عمده پوشش گیاهی آن منطقه گیاه گون است، پس درصد زیادی از تغذیه زنبور هم از گیاه گون خواهد بود و به همین دلیل عسل به دست آمده را عسل گون مینامند، اگرنه اینطور نیست که زنبور فقط و فقط از گون تغذیه کرده باشد.
مشخصات عسل گون:
عسل گون از نظر رنگ معمولا به رنگ روشن یا قهوه ای روشن است، هرچند که عسل گون یک منطقه با عسل گون منطقه دیگری از ایران متفاوت است و از طرفی مدت زمانی نگهداری عسل روی رنگ آن تا حدی موثر است، پس اگر جایی یک عسل گون رنگ روشن و جایی عسل گون کمی تیره تر دیدید، تصور نکنید که تنها یکی از اینها طبیعی و دیگری تقلبی است.
از نظر طعم هم بازهم با توجه به منطقه برداشت عسل و گیاه گون آن منطقه، طعمها تاحدی با هم متفاوت هستند، اما به طور معمول عسل گون نسبت به سایر عسلها شیرینی خیلی ملایمتری دارد و طعم و بوی ملایمی دارد و همانند عسل کنار یا چهل گیاه بوی تند و تیزی ندارد.
عسل گون چنانچه حرارت ندیده باشد و خام باشد، تقریبا بعد از چند ماه رس میبنند یا شکرک میزند که کاملا طبیعی است، البته دقت داشته باشید بازهم به دلیل برداشت عسل از مناطق مختلف زمان رس بستن یا همان شکرک زدن هم تا حدی متفاوت است، اما به طور کلی عسل گون سرعت رس بستن متوسطی دارد.
خواص عسل گون:
وقتی زنبور از گیاه گون شهد میگیرد خواص این گیاه را به عسل منتقل میکند و به این شکل عسل گون خواص گیاه گون را با خود به همراه دارد. لذا عسل گون شامل خواصی از گیاه گون و آنزیمهای بدن زنبور است که در ادامه به برخی از خواص برجسته عسل گون اشاره شده است.
درمان کم خونی:
امروزه خیلی از افرد بخصوص خانومها دچار مشکل کم خونی هستند که معمولا پزشک آنها مصرف خوراکیهای خونساز را به آنها توصیه میکند، یکی از خواص عسل گون، خون ساز بودن آن است، عسل گون می تواند مواد معدنی مورد نیاز بدن را تامین کند. به همین علت خاصیت فوق العاده عالی برای درمان کم خونی از خود نشان می دهد.
تقویت حافظه:
عسل گون همانند سایر عسلهای خام برای تقویت حافظه بسیار مفید است، دقت داشته باشید که این خاصیت بیشتر در صورت خام بودن عسل موثر است، در واقع اگر عسل در درجات بالا گرما دیده باشد بیشتر خواص آن از بین میرود، لذا دقت داشته باشی که تمامی این خواص عمدتا مربوط به عسل خام و گرماندیده است که متاسفانه عسلهای سوپرمارکتی گرمادیده هستند و خواص کمی دارند.
مفید برای دیابت:
متاسفانه خیلیها به اشتباه یا به دروغ این عسل را درمان کننده دیابت میدانند درحالی که این حرف صحیح نیست چرا که درمان دیابت نیازمند مراجعه به پزشک است، اما عسل گون ساکارز خیلی پایینی دارد و ساکارز آن حتی از سایر عسلهای طبیعی که ساکارز کمی دارند هم کمتر است. همین موضوع باعث شده که برای مصرف افراد دیابتی مفید باشد، در واقع افراد دیابتی با مصرف این عسل خللی در کنترل قندشان ایجاد نمیشود و از این نظر مفید است.
کاهش دردهای مفصلی:
در عسل گون اسیدهای مختلفی وجود دارد که یکی از آن ها اسید فرمیک است که موجب شده این عسل برای بهبود دردهای مفصلی و آرتروز بسیار مفید باشد، در واقع برای درمان دردهای مفصلی به صورت خوردنی و مالیدنی روی موضع درد توصیه می شود.